top of page

Minimalist Extension to End Terrace House, 21 Wardie Crescent, Edinburgh

April 2018

Construction costs in 2024 would be upwards of £180k + VAT for the house extension and upwards of £75k + VAT for the internal alteration.

Building Contractor - Craighall Building Co

Structural Engineers - 3DM Ltd

Glazing - Bespoke Design by Capital A. Steel window frame by Robert Millar Blacksmith. Glazing by Mark Smith Glazing.

This 1930’s house was in need of modernisation when it was sold. Having been recommended by a previous client, Capital A were commissioned by the new owners to redesign the house. They liked the neighbourhood, having lived on the same street but they needed more space. This end-terrace had the benefit of a driveway at the side which could accommodate an extension.

The client wanted an extra bedroom as well as living space separate from the kitchen / dining room. We discussed the possibility of creating a new entrance in the extension but rejected this, as the driveway was needed for car parking off the busy street.

The existing house was fully refurbished, with new electrics, plumbing, flooring and decoration throughout. The internal walls on the upper floor were take down and rebuilt as a safety precaution.

The extension houses the new kitchen and dining space and is designed to maximise daylight while preserving privacy. The front of the house faces North and is overlooked by tall buildings opposite. Capital A designed a bespoke, steel frame window with satin glass for the kitchen. This defuses natural light while maximising privacy. Viewed externally, the glass sits flush with the white render and matches its colour. The extension is large but this minimal approach lets it blend into the background.

It’s a different story at the rear. The new bi-fold doors open up onto a sheltered deck, with the roof cantilevering overhead and the boundary wall extending beyond the building line. This intermediate zone allows the client to be outside on days when the weather is less than perfect. It also adds a sense of privacy in a built up neighbourhood.

The new extension has become the heart of the home, centre of family life and the client is very happy with it.

bottom of page